mandag den 19. november 2012

Æblesurdej del ll


Det var en succes første gang - så der skulle prøves igen.

Når man laver æblesurdej af 4-5 æbler som Meyer siger og derpå bruger 1 1/2 dl til et par brød, ja så er der noget tilbage i glasset.
Denne rest blandede jeg med 1-2 nye æbler.
Havde ikke kunnet finde noget om det nogen steder, men det værste der kunne ske, 
var jo at det ikke kunne bruges.
Jeg placerede blandingen i køleskabet, og det fik daglig en omrøring. 

Allerede dagen efter kunne jeg se aktivitet! 

Det var tirsdag det kom i køleskabet og fredag morgen tog jeg det ud af køleskabet så det kunne akklimatiserer. 

Glemte alt om det i løbet af dagen, men hen under aften lavede jeg en ikke helt fast dej
bestående af 1/2 L vand , 1 1/2 dl æblesurdej( evt. rest smides ud) 1 spsk. Salt, 2 dl rugmel, 10 - 12 dl Meyer hvedemel og 2 dl solsikker.
Æltningen foregik på maskine i lang tid 15 - 20 min.

Efterfølgende blev det sat til hævning i en skål med låg og blev placeret på køkkenbordet.
Vores køkken er ikke særlig varmt.

Næste morgen var det hævet til mere end dobbelt størrelse ,
Et par timer mere og det havde nok skudt låg af :)

Jeg dryssede mel på min kogeplader ( dejligt glat og let at rengøre)
og hældte dejen ud. 

Den ene tredjedel skar jeg med en skarp kniv til trekantede morgenstykker , forsigtigt over på et stykke bagepapir ( ingen bageplade, den skal i ovnen) og lod dem hæve alt i mens ovnen og bagepladen varmede op til 225 gr, varmluft.

Når ovnen er gennemvarm, tages bagepladen hurtigt ud og man trækker bagepapiret med de hævede morgenstykker over på den drønhamrende varme plade, og så tilbage i ovnen med skidtet, 
hvor der skrues ned til 200 gr og bages ca. 20 min

Resten af dejen skulle være et brød, foldede det forsigtigt ind over sig selv et par gange og over på en bageplade der vendte med bunden op. Bagepapir var der også . 

Årsagen er at jeg bager brødet på en bagesten, og den letteste måde at få brøddejen over på stenen er ved at have et bagepapir man kan trække i ! 
Bagepapiret bliver mørkt under bagningen men det gør intet :)



8 kommentarer:

  1. Hvor ser det lækkert ud - brød fyldt med flotte huller. Tak fordi du videregiver dine erfaringer, Marianne, jeg synes, det lyder spændende og må prøves her!

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er en lidt spændende proces, æblerne giver en anelse sødme - og jeg sy tes det er så sjovt og hyggeligt :)

      Slet
  2. Hvorfor smed du resten af surdejen ud?

    Kram Trine - som spændt venter på at kunne bruge min æblesurdej...

    SvarSlet
    Svar
    1. Fordi det er frugt - tror måske det ikke kan blive ved med at være godt ! ?

      Kram fra din moar ;0)

      Slet
  3. Hvor ser de bare lækre ud (:

    - Kit

    SvarSlet
  4. UMMENUMME, det ser lækkert ud, Marianne.
    Det lyder dog lidt for avanceret til mit lillebitte køkken og ældgamle ovn i Aarhus ;-)
    Knus

    SvarSlet
    Svar
    1. Jamen så ved du hvad du skalp gang med - en gang ;)

      Slet

Skriv en lille hilsen, kommentar eller hvad du føler for. Jeg elsker af få en lille besked.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...